Ureczky Dóra gyógytestnevelőnk szakmai cikke

Lassan két éve dolgozom a Vadvirág Alapítványnál! Nagyon közel áll a szívemhez a versenyúszás, a legújabb legmagasabb szintű úszásoktatás, technikacsiszolás a kedvenc hobbim egyben. Azonban az élsport hátrányait is ismerem, az egyoldalú terhelések veszélyét. Gyógytestnevelőként látom, hogy mind az egészséges, mind pedig a deformitással rendelkező gyermekeknek milyen fontos a törzsizomzat erősítése, megfelelő izomerő és nyújthatóság fenntartása, elérése. 
Az óráim próbálom úgy felépíteni, hogy a legmodernebb technikák mellett a leghatásosabban tudjam erősíteni a gyengébb izomcsoportokat, és visszaállítani az izomerő egyensúlyt.

Elvégeztünk egy tesztrendszert a gyerekekkel november elején, majd márciusban, ami mind az én munkámat segíti, hiszen visszajelzést kaphatok a féléves munkáról, mind pedig visszacsatolás az Alapítványnak és a szülőknek, hogy mérhető eredményeket kapjanak az év közbeni munkáról.
A felmérésben 15 gyermek felmérésére volt lehetőségünk három különböző haladó csoportból. Hat tesztet végeztünk el. 1 pontot kapott, aki teljesíteni tudta a feladatot, 2 pontot, aki nem!
A 15 gyermekből egyetlen gyermek eredménye sem romlott! Ez nagyon nagy szó, hiszen sokszor az öröklött, vagy kialakult betegségek folyamatos romlását csak csökkenteni lehet (gyakran visszafordíthatatlan csontelváltozással járnak)! 12 tanuló eredménye javult, 3 tanulóé pedig nem változott (ők elsőre is nagyon jó eredményt értek el, csupán egy egy feladat volt, amit nem tudtak teljesíteni). Volt olyan úszó, aki hibátlan eredményt teljesített, ami korábbi testnevelés órai felméréseimmel összehasonlítva nagyon ritka!

Az első felmérést 1 fő teljesítette hibátlanul, míg a második felmérésen 7-en végezték el tökéletesen a gyakorlatokat! A tesztek az izom erejét és nyújthatóságát mérik, így a Magyar Gerincgyógyászati Társaság tesztjének a megfelelő pontszámú sikeres elvégzése bizonyítja, hogy a tartó izmok erősek, és nincs nyoma izomrövidülésnek, izomegyensúly megbomlásnak.

Köszönöm, hogy a felmérést elvégezhettem, az eredmények messze felülmúlták az elvártakat, nagyon büszke vagyok a csoportjainkra, szeptemberben találkozunk!

MEGOSZTÁS:

Megszakítás