Szülősegítő

Kedves Olvasó!

A Vadvirág Alapítvány sok-sok szülősegítő tréninget szervezett az elmúlt 15 évben azért, hogy megerősítse a szülőket abban, hogy önmagukkal, gyermekükkel és a világgal harmóniában tudják elvégezni a nekik jutott nem könnyű feladatot.

 

Céljaink, ahogy most is, ezek voltak:

A sérült gyermeket nevelő szülők, nagyszülők

 • feltöltődjenek
 • megéljék és beazonosítsák a helyzetükkel kapcsolatos érzéseiket
 • felismerjék igényeiket, és eszközöket kapjanak azok képviseletére
 • tudatosabban és érzékenyebben legyenek jelen egyéb családi kapcsolataikban (férj, többi gyerek, nagyszülők)
 • tudjanak segítséget kérni és elfogadni
 • a tréning után a többi, hasonló helyzetű szülőt bátorítsák, segítsék a ”boldogulás” útján,

A résztvevők mindig lelkesen, nyitottan, őszintén, egymást segítve, bátorítva, a változásra készen vettek részt a tréningeken. Fantasztikusan tudtak elfogadást, odafigyelést, szeretetet közvetíteni egymás felé, ami nagyban hozzájárult a tréningek sikeréhez. Sok könny hullott a sírástól és a nevetéstől is, néha egyszerre.

Mindig az volt az érzésünk, hogy csordultig voltak érzésekkel, gondokkal…és alig várták, hogy megnyithassák magukat.

A résztvevőknek fontos volt megtapasztalniuk, hogy érzéseik természetesek, vállalhatóak, hogy nincsenek egyedül. Megerősödtek az egymástól kapott elfogadástól, bizalomtól Erősödött önbizalmuk, önértékelésük, önelfogadásuk.

Tudatosabban látnak rá a bennük és a családjukban zajló folyamatokra és reményeink szerint jobban merik majd kifejezni érzéseiket, igényeiket.

Mindezeken keresztül várható, hogy nagyobb harmóniában élnek majd önmagukkal és környezetükkel is és így esélyük van arra, hogy egyébként nehéz helyzetükben is ,,boldog”uljanak.

De sokan vannak, akikhez mi és a hasonló kezdeményezések nem jutottak el. Akikben ezernyi kérdés, kétely, félelem bukkan elő, és úgy érzik, hogy egyes-egyedül állnak a problémájukkal és nincs, aki megértse, segítse őket.

 

Nekik szeretnénk segítő kezet nyújtani belső harmóniájuk növeléséhez, ezzel erejük megsokszorozódásához. Kívánjuk, hogy az önmagukon végzett munka eredményeként több legyen életükben a nevetés, mint a sírás!

Az oldal szakmai tanácsadójának ajánlója:

Kedves Szülők!

Moldován Edit mentálhigiénés szakember, nemzetközi szenior tréner, coach, pszichodrámavezető, és Gestalt terapeuta vagyok. 2005 óta támogatom szakmai tudásommal a Vadvirág Alapítvány munkáját készségfejlesztő tréningek tartásával.

Az évek során egyre világosabbá vált számomra, hogy a sérült gyerekeket nevelő szülőknek nagyon nehéz megoldaniuk a személyes részvételt , illetve, hogy sok-sok szülőnek lenne szüksége hasonló támogatásra.

Éppen ezért nagy örömmel vállaltam el, hogy a WEB lapra mindenki számára hozzáférhető támogatóanyagokat készítsek. 12 témát dolgoztam ki úgy, hogy minden témához tartozik egy elméleti rész és

 • teszt, kiértékeléssel, vagy
 • gondolatébresztő kérdések, vagy
 • átgondolandó szempontok, vagy
 • feladatok, gyakorlatok, vagy
 • feladat-, illetve munkalap

Ezek az elméletet kiegészítő részek a jobb megértést, a személyessé tételt, a változás, fejlődés támogatását szolgálják. Arra bíztatlak, hogy szánj rájuk időt, ha nem csak olvasni akarsz, hanem be akarod építeni a tanultakat az életedbe. A 12 témának van egy általam javasolt sorrendje, elvileg logikusan követik egymást, de valójában bármilyen sorrendben, akár egyenként is feldolgozhatóak.

Sok szeretettel és tisztelettel készítettem ezeket az anyagokat abban bízva, hogy valódi feltöltős, jól használható segítséget jelentenek majd nektek.

Üdvözlettel: Moldován Edit

medmoldi@gmail.com

Az oldal az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a  Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Támogatásával jött létre.

Köszönjük a munkánkat segítő szülőknek, szakembereknek, megváltozott munkaképességű munkatársainknak az építő gondolatokat!

 

Megszakítás