Vadvirág Alapítvány

2018. augusztus 21. kedd, Sámuel, Hajna

Hírek

Közeleg a tanévkezdés

Közeleg a tanévkezdés

Elérkezett az ideje, hogy felkészüljünk az iskolára!
 
Vészesen közeleg az iskolakezdés. Már ilyenkor augusztusban érdemes a gyerekeket felkészíteni az iskolára.
Persze nem kell elkezdeni tanulni már ilyenkor, csupán az időbeosztást kell megváltoztatni és szülői praktikákkal beindítni a kisdiák agytekervényeit.


- A napfelkelte és a napnyugta is segíti a fiatalokat abban, hogy fokozatosan áttérjenek az iskolai napirendre- magyarázza a zökkenőmentes iskolakezdés egyik fontos lépését Kárpáti anikó, a Vadvirág Alapítvány szakmai igazgatója, a TKP, azaz a Tanulás Könnyítő Program kidolgozója.


- Fontos, hogy a késői, 22-23 órai lefekvések egyre korábbra tolódjanak és a felkelést is folyamatosan korábbra kell időzíteni. A suli előtt egy héttel pedig már keltsük 8 órakor gyermekünket, hogy a szervezet is áthangolódjon és a gyermek ne legyen fáradt, álmos majd az iskolában.


A bioritmus visszaállításán kívül, nagyon fontos lépés az év közbeni tevékenységrendszer újbóli felállítása. Ha a gyermek a szünidő alatt 4-5 órát a számítógép előtt töltött - ami valljuk be, egyre gyakoribb, - ennek időtartalmát is csökkenteni kell. Fel kell váltania a játéknak, a szabadban töltött mozgásnak.


-Olyan játékokat kell találni a gyermeknek, amelyben elmélyülhet, gondolkodhat-mondta Kárpáti Anikó.


-Ilyen akármilyen kreatív tevékenység: rajzolás, gyöngyfűzés, sakkozás, memóriajátékok, társasozás. 


Nem a tanulás a lényeg, hanem az, hogy az ehhez szükséges képességeket megtámogassuk szeptemberre.


Azok a gyermekek, akik a szünidőben sokat olvastak könnyebb helyzetben vannak. A nem olvasók ugyanis a második, harmadik osztályra felejtenek a legtöbbet a vakáció alatt. A szakember azt javasolja: közösen menjen a család megvenni a füzeteket, az iskolatáskát. Beszélgessünk a suliról, s emeljük ki a jó dolgokat.
Álljon az egész család pozitívan a tanévkezdéshez, ezzel motiválja a gyermeket.
 

 

Stanics Adrienn riportja
A fenti újságcikk a Somogyi Hírlap 2017.augusztus 19.-i számában jelent meg.